We hebben nieuwe samples ontvangen van CircTex producten die volledig zijn ontworpen met circulaire uitgangspunten. Circulaire kleding is een doelstelling waar binnen de textielindustrie veel aandacht aan wordt besteed. Zo is in 2020 onder leiding van de NEN, de NTA circulair textiel gelanceerd en wordt er nu (in 2021) gewerkt aan een certificeringsmodel. Het CircTex project is deelnemer in de NEN commissies en bouwt hierop voort met als doel het realiseren van technologieën en producten die circulariteit realiteit maken.

In een eerdere fase heeft Groenendijk een design ontwikkeld voor een jas, broek, softshell en polo waarbij gebruikscomfort, levensduur en recycling centraal staan. Continu is de vraag gesteld, is dit materiaal duurzaam en is het überhaupt recyclebaar? Op welke manier blijft het recyclebaar als het verwerkt is in de kleding? Hoe realiseren we monostromen?

Voor de jas, broek, softshell en polo is een eerste sample geproduceerd om te testen of alle ideeën in de praktijk haalbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is het ontwerpen van zakken waarbij geen rits of knoop meer nodig is om hem toch (veilig) af te sluiten. Dit komt voort uit gedachten om materiaal efficiënter te gebruiken. Daarnaast werken we met een doek dat is gemaakt van een monomateriaal, water/vuil afstotend is en fijn aanvoelt.

Nauwkeurige controle door Productontwikkeling

De samples geven een goede indruk van hoe het product wordt, maar laten ook zien dat we onderdelen anders willen. Op de afdeling productontwikkeling wordt nu gewerkt aan een volgend prototype waarin we weer een stap verder gaan. Zo staan er een aantal doorontwikkelingen gepland voor het doek en werken we aan het toevoegen van chips voor een circulair proces. Hierin vormen de R-strategieën van circulariteit zoals Reduce, Repair, Refurbishment en Recycling de basis.

Om de producten ook daadwerkelijk te kunnen recyclen na de levensduur zijn er verschillende recyclingtechnieken vereist. Partners in het CircTex project werken aan nieuwe recyclingtechnieken die het mogelijk maken om het product, afhankelijk van design en gebruiksvervuiling, op mechanische of chemische manier te recyclen. Hierdoor wordt een steeds groter percentage geschikt voor hoogwaardige recycling.

Effect van vervuiling op recycling

Op dit moment weten we dat kleding die tijdens de levensduur vervuild is geraakt met bijvoorbeeld teer of te agressief is gewassen een probleem kan geven bij recycling. Met behulp van een draagtest willen we met onze klanten onderzoeken wat de impact is van de werkzaamheden en het gebruik op de daadwerkelijke recyclingmogelijkheden. De doelstelling is dat kledingstukken te recyclen zijn tot een grondstof die van voldoende kwaliteit is om gebruikt te worden in productie van nieuwe (werk)kleding.

Om dit te realiseren worden alle deelproducten, fournituren en vervolgens het eindproduct volledig getest op recyclebaarheid. Wanneer 100% aantoonbaar is dat het product in de gecontroleerde testsituatie circulair is, starten we onze draagtest om de circulariteit daadwerkelijk in de praktijk te testen. Dit is een omvangrijke draagtest omdat we hele specifieke situaties bij dragersgroepen in verschillende sectoren willen nabootsen.

Ben jij geïnteresseerd in innovatie en wil jij met jouw organisatie stappen maken op gebied van circulariteit?

We delen graag onze kennis en komen met jou in contact. Wie weet is jouw organisatie geschikt om deel te nemen aan de draagproef en maak jij deel uit van dit Europese onderzoek naar 100% circulaire werkkleding! Meer weten? Neem contact met ons op via communicatie@groenendijkbedrijfskleding.nl

 

 

Meer informatie?

Klik op de button hiernaast en lees alles wat jij wilt weten over het onderzoeksproject CircTex.