TextilePoint inzamelsysteem voor bedrijfskleding

Al enkele jaren doen wij onderzoek naar hoe kleding beter gerecycled kan worden zodat het gebruikte materiaal wordt omgezet naar een nieuw garen, dat weer bruikbaar is voor nieuwe kleding/producten. Een voorbeeld hiervan is het Textiles 4 Textiles-programma – een Europees traject om kleding automatisch te sorteren. In dit programma hebben wij truien van deels gerecycled materiaal gemaakt. Hieruit bleek dat technieken nog verder verbeterd moeten worden om de kwaliteit voor werkkleding te behalen. Sinds dit project hebben wij een retour serviceprogramma, genaamd TextilePoint. Hierbij nemen we gebruikte kleding retour.  Vervolgens sorteren wij de verschillende stromen uit op grondstof gebruik, zodat het optimaal kan worden gerecycled. Veel producten zijn nog niet ‘designed for recycling'. Hierdoor wordt het overgrote deel ingezet voor de productie van isolatiemateriaal en stoelen in de automobielindustrie. Inmiddels hebben we steeds meer producten die zijn ontworpen voor recycling en wordt het steeds beter mogelijk om kleding hoogwaardiger te recyclen.

Wat is het TextilePoint programma?

Het TextilePoint retoursysteem is een praktisch en compact inzamelpunt voor alle kleding. Het bestaat uit een verrijdbare houder met groene zakken dat bij een organisatie wordt geplaatst. Het is een middel om gebruikte bedrijfskleding efficiënt in het recyclingproces op te nemen. Afhankelijk van het product wordt het gerecycled tot de meest hoogwaardige optie. Het TextilePoint programma is een initiatief van Groenendijk. Wij vinden dat bij een duurzaam of circulair product ook de retourlogistiek moet zijn geborgd.

De zakken zijn zo vormgegeven dat ze in het normale logistieke proces vervoerd kunnen worden. Met één druk op de knop komt de transporteur de zakken ophalen en start het recyclingproces.

 

Wat wordt met mijn kleding gedaan als ik het retour stuur voor recycling?

De kleding die wij ontvangen sorteren wij uit op basis van het materiaal van het kledingstuk. Dit zorgt ervoor dat ieder kledingstuk terecht komt in een recyclingproces dat zorgt voor een hoogwaardig eindproduct. Om dit inzichtelijk te maken hanteren wij vier gradaties. Voor een 100% circulair product moet aan alle eisen rondom monostromen worden voldaan. We zien dat dit in de praktijk nog enorm lastig is. 

In totaal hebben we de afgelopen jaren 100.000 kilo textiel retour ontvangen.

Jeanet van der Stoel, CR manager

Er is heel veel mogelijk met oude bedrijfskleding!

De textielvezel is geschikt om in heel veel verschillende producten te gebruiken. Wij vinden het belangrijk om de vraag naar deze grondstof te stimuleren. Dit doen we door gerecycled materiaal te gebruiken als basis voor nieuwe kleding, maar ook door alternatieve mogelijkheden te promoten.

Productvoorbeelden zijn trendy stoelen, tafels, kasten of allerlei kantoorattributen zoals laptoptassen maar ook desk dividers en akoestische panelen. Ook een buitenterrein kan volledig ingericht worden met textielvezels als basis, denk aan: vlonders, lantarenpalen, bloembakken of tafels.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.