Selecteer een pagina
MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Eén van onze hoofddoelstellingen is dat Groenendijk het meest duurzame bedrijf van onze bedrijfstak is. Belangrijk is dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaamheid een prominente rol heeft in ons bedrijfsbeleid en wij vooruitstrevend innovaties ontplooien. Wij conformeren ons aan de uitgangspunten van het landelijke overheidsprogramma Duurzaam Inkopen en zijn ISO 14001 gecertificeerd. Naast ons interne beleid, hechten wij ook veel waarde aan ons externe beleid.

Groenendijk Bedrijfskleding is aangesloten bij FIRA. Zij controleren tot in de kleinste details ons MVO beleid en maken op hun website transparant zichtbaar wat Groenendijk doet op het gebied van MVO. Inkooporganisaties kunnen onze duurzaamheidsprestaties inzien, waardoor ketentransparantie steeds meer werkelijkheid wordt. Samen met FIRA werken wij aan een duurzaam groeipad op het gebied van MVO, specifiek toepasbaar voor onze productgroep.

MVO beleid

Groenendijk bedrijfskleding werkkleding broek trui jasGroenendijk Bedrijfskleding heeft in één van haar hoofddoelstellingen gezet om het meest duurzame bedrijf van haar bedrijfstak te (willen) zijn. Sociaal en verantwoord ondernemen is een zeer breed begrip.

Voor ons bestaat verantwoord ondernemen uit 3 hoofdonderwerpen:

 1. Bedrijfsvoering
 2. Arbeidsomstandigheden
 3. Materiaal gebruik

Wij zien duurzame bedrijfsvoering als modern ondernemen. Nieuwe duurzame technologie zorgt niet alleen voor een schoner milieu maar ook voor een efficiëntere bedrijfsvoering en besparingen. Door de jaren heen is er veel geïnvesteerd in verschillende innovatieve, duurzame technologieën.

Door de ISO 14001 certificering zorgen we ook dat we ons milieumanagementsysteem kunnen blijven aanscherpen en we duidelijke doelstellingen formuleren waar we heen willen met ons bedrijf.

Sociale omstandigheden

Groenendijk Bedrijfskleding wil er alles aan doen om kleding die ingekocht wordt op een duurzame en verantwoorde manier te laten produceren. Groenendijk eist van de merken die zij verkopen dat ze openheid geven over waar producten worden geproduceerd en aan welke standaarden de productie locaties voldoen. Standaarden die wij accepteren zijn volgens de Mady-By benchmark zoals Fair Wear en BSCI.

MVO intern

Ferm Werk richt zich op mensen die onder de Participatiewet vallen en helpt hen ontwikkelen naar zo regulier mogelijk werk.

Werk zorgt voor economische en financiële zelfstandigheid, draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde en levert een bijdrage aan een sterke, regionale economie. Groenendijk werkt al sinds een aantal jaren samen met Ferm Werk, al meerdere collega’s van Ferm Werk zijn doorgestroomd naar Groenendijk.

Groenendijk heeft een intern opleidingsbeleid waarbij we zorgen dat personeel door kan groeien binnen de organisatie. Jaarlijks worden er doelstellingen met het personeel besproken en een passend opleidingsplan gemaakt.

Fira

FIRA verifieert MVO-informatie van bedrijven en instellingen en maakt op deze wijze MVO bespreekbaar op basis van betrouwbare gegevens. Stappen dit wij zetten naar duurzame bedrijfskleding worden gemonitord.

Wagenpark

Bij onze leaseauto’s kiezen we bewust voor zuinigere auto’s en wordt in de leaseprijs rekening gehouden met CO2 compensatie. Via het Goldfleet milieu compensatie systeem van Alphabet hebben we in 2014 7.300 ton CO2 uitstoot gecompenseerd.

Groene Stroom

Groenendijk neemt al jaren groene stroom af en koopt 100% Hollandse Windenergie. Dit is volledig opgewekt door windparken in Nederland. Daarnaast hebben wij ook zonnepanelen op het dak, die wij zoveel mogelijk proberen te optimaliseren.

Retour Service Programma

Groenendijk heeft een eigen Retour Service Programma ontwikkeld. Het Retour Service Programma is ontwikkeld om kleding duurzaam te verwerken. Een steeds groter deel van deze kleding wordt hoogwaardig gerecycled naar bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor in huizen en auto’s.

Een deel van de producten wordt al gescheiden, met deze producten hebben wij verschillende testen gedaan om het te recyclen naar nieuwe kleding. De eerste sample producten zijn nu beschikbaar. Groenendijk neemt jaarlijks circa 30.000 kg kleding retour. Het uiteindelijke doel is gerecyclede bedrijfskleding van de retourstromen te produceren.

Sociale werkomstandigheden

Groenendijk vindt arbeidsomstandigheden bij fabrieken belangrijk en doet er alles voor om te zorgen dat de fabrieken waar zij mee werkt op orde zijn. Hierover hoort u geen vragen meer te hebben.

Groenendijk eist van de merken die zij verkoopt dat ze openheid geven over waar producten worden geproduceerd en aan welke standaarden de productielocaties voldoen. Deze standaarden zorgen ervoor dat de sociale omstandigheden op orde zijn. Standaarden die wij accepteren zijn (volgens de Mady-By benchmark) hieronder vallen Fair Wear, SA8000, BSCI, OEKOTEX STEP, ETI en Fair Labor Association. Elk jaar monitoren wij de bedrijven waar wij mee werken zodat we weten wat er speelt. Mochten bepaalde productie locaties urgente verbeteracties hebben zullen wij opvolging eisen binnen de gestelde tijd die zij hebben om het te verbeteren.

Groenendijk vraagt aan haar leveranciers verschillende rapportages op met certificaten. Daarnaast willen wij de laatst audit reports ontvangen zodat wij kunnen inzien waar mogelijk verbeteringen liggen voor productie locaties en controleren of deze worden opgevolgd.

Voor borging laten wij de fabrikant ook de Groenendijk Gedragscode tekenen. Deze gedragscode is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN, de ILO core conventions en de basiscode van ETI.

Werkwijze Groenendijk bij nieuwe leverancier

 1. MVO vragenlijst sturen naar leverancier / producent
 2. Opvragen van certificeringen en audit reports
 3. Beoordeling certificaten en bewijsmateriaal opvragen van opvolging audit report
 4. De Groenendijk Gedragscode laten ondertekenen
 5. Jaarlijkse opvolging.

Werkwijze Groenendijk bij bestaande leverancier

 1. MVO onderdeel van jaarlijkse leveranciers beoordeling
 2. Jaarlijkse update van audit reports
 3. Wanneer een certificaat moet worden geüpdatet, vragen wij een update

Lees hier de gedragscode

Circulaire bedrijfskleding

Met deze kledinglijn(en) streven wij ernaar om producten te maken die voor 100% recyclebaar zijn. De grondstoffen die gebruikt zijn kunnen weer worden ingezet als nieuwe grondstoffen. Door circulaire bedrijfskleding te ontwikkelen wordt er onder andere veel water, energie, land en verfstoffen bespaard. De besparing zijn verschillende per product- en materiaalsoort. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een circulaire economie en aan de ontwikkeling van recyclebare bedrijfskleding.

 • Alle materialen worden getest, van doek tot knoop
 • Wat niet in hetzelfde proces gerecycled kan worden, stikken we vast met Wear2™ garen
 • Groenendijk heeft een Retour Service Programma ontwikkeld voor het terugsturen van kleding
 • De eerste producten met polyester doek zijn gemaakt én getest. (Bekijk de producten op: fromscratch.eu)
 • Producten met wol zijn in ontwikkeling
 • Print in ontwikkeling van PET waardoor het recyclebaar is
 • Wij willen de circulaire kleding duidelijk positioneren: Gold, Silver, Bronze of Green zegt iets over het aantal handelingen dat gedaan moet worden om het product te recyclen

Circular Workwear Gold: Het gehele kledingstuk is in één keer te recyclen. Alle onderdelen van het product kunnen voor 100% in hetzelfde proces gerecycleerd worden (bijvoorbeeld alles 100% polyester). Daarnaast zijn de stoffen Bluesign gecertificeerd.

Circular Workwear Silver: Het gehele kledingstuk is in één keer te recyclen. Alle onderdelen van het product kunnen voor 100% in hetzelfde proces gerecycleerd worden (bijvoorbeeld alles 100% polyester). De stoffen zijn niet Bluesign gecertificeerd

Circular Workwear Bronze: Voordat het product het recycleproces in kan, moeten er eerst onderdelen worden verwijderd, zoals knopen of ritsen

Circular Workwear Green: Voor het product het recycleproces in kan, moeten er meerdere onderdelen verwijderd worden. De voering, knopen en ritsen moeten verwijderd worden en met een andere recycle stroom worden afgevoerd

Wear 2

Belangrijk om producten goed te kunnen recyclen en te hergebruiken, is het zorgen voor schone mono stromen. Bij textiel werkt het hetzelfde als het recyclen van papier, plastic, glas etc. Hierdoor kun je recyclebare bedrijfskleding ontwikkelen, waarvan de vezels hoogwaardig kunnen worden ingezet.

Om dit te kunnen bewerkstelligen is Groenendijk opzoek gegaan naar innovatieve oplossingen die dit zouden kunnen vereenvoudigen. Een groot deel van de oplossing is het wear2 garen.

Groenendijk is het eerste bedrijf ter wereld dat het Wear2 garen commercieel heeft ingezet. Dit garen zorgt dat textiel beter gerecycled en gescheiden kan worden. Denk hier bij aan knopen en ritsen, maar ook aan verschillende stof gebruikt in bijvoorbeeld colberts. Deze kunnen door microwave straling eenvoudig gescheiden worden.

web wear2logo grey groen ecostilichting technology
Wear2 shirt kleding rood

Duurzame kledingcollectie van Cottover

Cottover is een merk dat alleen producten verkoopt die gemaakt zijn met Bio-katoen en die 100% Fairtrade zijn. Dit betekent dat wanneer voor de kleding wordt gekozen, u bijdraagt aan de verduurzaming van de textielindustrie. Waarbij de gehele keten gecontroleerd wordt en waar in projecten worden gesteund binnen de textielindustrie.

Duurzame promo’s

Groenendijk heeft een lijn ontwikkeld die aan het Global Recycled Standard voldoet. Dit houdt in dat de gerecyclede content van de garens extern zijn getoetst door een onafhankelijke organisatie.

Hiermee kunnen we binnen Groenendijk Bedrijfskleding verschillende producten ontwikkelen zoals T-shirts, poloshirts, sweaters. De zogenaamde promo-artikelen. Deze zorgen voor een positieve, duurzame uitstraling van uw bedrijf.

Garen kunnen uit verschillende percentages gerecyclede content bestaan. De hoeveelheid ligt aan de eisen van het garen. Het garen worden op kleur gemengd, dit houdt in dat het niet geverfd hoeft te worden, wat veel water- en verfstoffen bespaard.

 

cottover logo people planet duurzaam

Direct contact

Neem contact op met een van onze 30 binnendienst­medewerkers en geef uw bedrijf de uitstraling die het verdient.

0348 - 43 00 41

Contactpersoon per regio

Neem contact op!