Breng je kleding, schoenen of ander textiel op de Europese markt? Dan moet je vanaf 2027 die producten voorzien van een digitaal product paspoort. Als aanjager van duurzaamheid wachten wij de wetgeving niet af, maar lanceren wij nu al ons Digitaal Product Paspoort.

Een transparante en duurzame textielketen

Europa heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. In de Europese Green Deal staan een reeks van maatregelen om de Europese Unie om te vormen tot een moderne, grondstofefficiënte en concurrerende economie. De focus ligt daarbij op transparante ketens en milieuvriendelijke en circulaire producten.

Niet wachten, maar doen

Alle bedrijven die kleding, schoenen of ander textiel op de Europese markt brengen, moeten van 2027 hun producten voorzien van een digitaal productpaspoort. Met als doel dat alle producten straks duurzamer, beter te recyclen of te hergebruiken zijn. Het duurt nog even voordat bedrijven dit moeten doorvoeren. Maar wij wachten niet af.

"Duurzaamheid zit écht in onze vezels.": zegt Jaap Groenendijk (algemeen directeur). "We kijken kritisch naar onze keten. Waar is het product van gemaakt, waar komt het vandaan en hoe zorgen we ervoor dat het circular ready is? Al die informatie hebben we al. Dus waarom wachten met het delen van die informatie tot de wet het ons verplicht? Wij gaan graag voor de troepen uit en lanceren daarom nu al ons Digitaal Product Paspoort."

De basis staat

Al sinds 2021 werken we samen met verschillende partijen zoals Tex.Tracer om de herkomst van onze producten inzichtelijk te maken. Al die verschillende informatiestromen komen nu samen in ons Digitaal Product Paspoort. Voor onze FS Close producten en een aantal specifieke klanten is dit al beschikbaar. In die kledingstukken zit een QR-code die gescand kan worden en direct informatie geeft over het specifieke product.

Jaap Groeneweg: "Met zo'n 150.000 artikelen in totaal hebben we nog wel wat werk te verzetten, maar het belangrijke begin is er. Klanten kunnen nu al QR-codes in hun kleding scannen die laten zien waar het product vandaan komt, hoe je het moet onderhouden én hoe je het, als het product aan het einde van zijn leven is, kunt inleveren voor recycling of refurbishment."

Nieuwsgierig?

Benieuwd naar hoe ons Digitaal Product Paspoort eruit ziet? Scan dan de onderstaande QR-code. Of neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw bedrijfskleding te bespreken!

QR-Code Digitaal Product Paspoort