De draagproef zit erop. Zo’n 150 dragers van organisaties als KPN, Siemens, Rijkswaterstaat, Vitens, Philips, FrieslandCampina en Teso hebben in de praktijk ervaren hoe het is om in 100% circulaire bedrijfskleding te werken. Nu is de laatste fase van het CircTex Interreg onderzoek aangebroken en gaat de kleding daadwerkelijk gerecycled worden. Lees snel verder en ontdek welke stappen er nu volgen.

Het CircTex project heeft als doel om de textielindustrie een stap verder te brengen. Resultaten uit het onderzoek worden gedeeld om de algehele kennis binnen de textielsector te vergroten. Gezien de complexiteit van het onderzoek geeft Interreg de betrokken partijen minimaal twee jaar de tijd om aan dit onderzoek te werken. In dit project wordt vanaf de garenfabrikant tot aan de recyclingpartij samengewerkt. Daarnaast zijn onderzoekspartijen aangesloten om specifieke vraagstukken op te lossen.

Nu, na afloop van de draagproef wordt de kleding weer ingezameld bij Groenendijk Bedrijfskleding en gesorteerd op vervuilingsniveau. Het niveau van vervuiling heeft namelijk invloed op de mogelijkheden qua recycling.

De CircTex producten worden vanuit de klant retourgenomen bij Groenendijk. In het magazijn wordt de kleding gesorteerd op drager, bedrijf en vervuilingsgroep. Hier bleek dat in de zakken van de kleding nog veel spullen zoals moertjes zaten. Vanuit Groenendijk wordt de kleding naar Centexbel gestuurd. Hier wordt het industrieel gewassen, dit is een voorwaarde om daarna de CircTex kleding te recyclen. Hierna wordt de kleding gedeassembleerd bij Wear2go. De rits en reflectiestriping die niet 100% polyester zijn, worden door het Wear2 garen afgebroken en laagwaardig gerecycled.

In de afbeeldingen hieronder is het is te zien hoe de jas er voor deassemblage uit zag maar ook na het verwijderen van de striping, ritsen en knopen. 

De andere 100% polyester onderdelen worden na dit proces naar Antex verstuurd. Bij Antex wordt de kleding gerecycled en van de vernieuwde grondstoffen wordt nieuw garen gesponnen. Van dit nieuwe garen wordt een doek gemaakt door IBQ. En als laatste stap worden alle losse onderdelen van de verschillende ketenpartners weer geconfectioneerd tot een nieuw kledingstuk in Kroatië. Dit gebeurt op dezelfde plek waar de gebruikte kledingstukken van de draagproef ook geconfectioneerd zijn aan het begin van het onderzoek. Zo wordt er van een gebruikt kledingstuk weer een nieuw kledingstuk gemaakt! En is de circulaire keten rond!

Separaat aan alle vorige stappen worden de ervaringen van de dragers uit de praktijk geanalyseerd. Aan de hand van de ervaringen vanuit de praktijk krijgen we een beeld van de verbeterpunten en zo kunnen we nieuwe 100% circulaire artikelen weer verder optimaliseren.

Naar verwachting is het onderzoeksproject eind 2022 afgelopen. Na afloop wordt er een CircTex protocol gelanceerd waar in beschreven staat hoe de textielindustrie met de opgedane kennis uit CircTex een vervolg kan geven aan circulaire bedrijfskleding. Met als doel de impact van de textielindustrie op het milieu aanzienlijk te verkleinen.


Op naar een circulaire toekomst! 

Meer informatie?

Wil jij meer informatie over dit onderzoek naar 100% circulaire bedrijfskleding? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen je hier graag meer over!