Refurbishment van bedrijfskleding

De kledingindustrie is vervuilender dan de scheep- en luchtvaart samen. Ongeveer 4% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen
komt door de kleding- en schoenenindustrie. Ook wordt er veel water verbruikt in de productie van kleding. In het productieproces
van één T-shirt wordt gemiddeld 2700 liter water gebruikt. Met het refurbishment programma wordt de levensduur van een kledingstuk verlengt. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen en materialen gebruikt te worden en minder producten geproduceerd te worden. In de tabel hieronder staat de besparing* per product beschreven.

* De besparing is gebaseerd op het gemiddeld verdubbelen van de levensduur van een regulier artikel met een gemiddelde stofsamenstelling. Door het hergebruik wordt er 44% van het waterverbruik bespaard. 1 kg textiel hergebruiken bespaart 25 kg
CO2-uitstoot.

Hoe gaat refurbishment bij Groenendijk Bedrijfskleding in zijn werk?

Stap 1 | voor gebruik

Vanaf de eerste stap, het ontwerpproces, wordt er nagedacht over hoe de artikelen zo lang mogelijk kunnen worden gedragen. Dit wordt ook wel levensduurverlenging genoemd. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de artikelen op de meest hoogwaardige manier te recyclen zijn. Dit wordt “design for longevity en recycling” genoemd. Tijdens dit proces denken wij bewust na over het materiaalgebruik en hoe de productie zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht om zo min mogelijk verschillende grondstoffen en fournituren te gebruiken. Dit bevordert na de levensduur van het artikel het recyclingproces.

 

Stap 2 | tijdens gebruik 

Hergebruik, reparatie en refurbishment. De levensduur van producten wordt verlengd. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen en
materialen gebruikt te worden en minder producten geproduceerd te worden. Bij het retournameproces wordt gekeken of de mogelijkheid er is om producten in te zetten voor een nieuwe levensduur.

 

Stap 3 | na gebruik 

Een product dat niet meer in aanmerking komt voor refurbishment wordt opgenomen in het recyclingproces. Afhankelijk van het design wordt een recyclingtechniek toegepast die de hoogste toepasbaarheid voor hergebruikte grondstofwaarde oplevert.

Retourproces

Als de klant artikelen retour stuurt, controleren wij altijd of we de artikelen kunnen hergebruiken (reuse). Uitgeleverde artikelen die nieuw zijn of artikelen die na grondige controle en reparatie weer als nieuw zijn, nemen we weer op in de voorraad en leveren we opnieuw uit aan een volgende drager. Artikelen die afgedragen zijn recyclen we op de meest hoogwaardige manier. 

Meer artikelen een tweede leven!

Met het refurbishment service concept voegen we een extra stap toe. Teruggestuurde artikelen beoordelen we op de mogelijkheid voor een nieuw leven door middel van refurbishment. Artikelen die wel gedragen zijn maar nog voldoen aan de gestelde kwaliteit krijgen zo een langere levensduur.

Naast alle duurzame voordelen is er nog een mooi bijkomend voordeel. Refurbished artikelen kunnen gemiddeld wel 70% goedkoper zijn!

Puck Jager, CR

Meer weten over refurbishment?

Maak een afspraak met jouw contactpersoon bij Groenendijk Bedrijfskleding om de mogelijkheden voor refurbishment te
bespreken. Of stel je vraag aan het CR team via duurzaam@groenendijkbedrijfskleding.nl.