Eén van onze hoofddoelstellingen is dat Groenendijk de meest duurzame organisatie van de bedrijfstak is. Wij investeren al jaren in een duurzame productieketen en mogen een voortrekkersrol in de branche vervullen. Ook Groenendijks custom made bedrijfskleding staat aldus voor uniek en duurzaam, sociaal en milieubewust, waarmee de corporate fashion verantwoord is. En dat is in deze tijd een belangrijke meerwaarde voor jouw bedrijf én voor deze wereld.
We geven je graag wat stof om over na te denken.
Groenendijk is het eerste bedrijf ter wereld dat gebruik gaat maken van het WEAR2-garen. Dit garen zorgt dat textiel beter gerecycled en gescheiden wordt. Denk hierbij aan knopen, ritsen en verschillende stoffen gebruikt in bijvoorbeeld colberts. Deze kunnen door microwave straling eenvoudig gescheiden worden.
Wij beoordelen onze leveranciers mede op het gebied van MVO. Bij het sourcen naar nieuwe leveranciers is het MVO-beleid een bepalende factor voor het aangaan van een eventuele samenwerking.
Bij het ontwikkelen van onze eigen From Scratch-kleding maken we steeds meer gebruik van duurzame en/of gerecyclede materialen.
Groenendijk ontwikkelt nieuwe serviceconcepten die verduurzaming stimulering. Een voorbeeld hiervan is het refurbished programma, waarbij wij (vrijwel nieuwe) kleding van medewerkers reinigen en weer opnemen in onze voorraad om voor deze klanten opnieuw uit te leveren. Dit is kostentechnisch goed, maar vooral op gebied van duurzaamheid. Deze methodiek is bovendien volledig geautomatiseerd in het kledingmanagement-systeem.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid hebben een prominente rol in ons bedrijfsbeleid en wij ontplooien vooruitstrevend innovaties.
Wij conformeren ons aan de uitgangspunten van het landelijke overheidsprogramma Duurzaam Inkopen en zijn ISO 14001-gecertificeerd.
Naast ons interne beleid hechten wij ook veel waarde aan ons externe beleid. Dit uit zich onder andere in ons Silver-membership bij het FIRA Platform.
Sinds 2015 is Groenendijk Bedrijfskleding aangesloten bij FIRA. Zij controleren tot in de kleinste details ons MVO-beleid en maken op hun website zichtbaar wat Groenendijk doet op het gebied van MVO. Inkooporganisaties kunnen onze duurzaamheidsprestaties inzien, waardoor ketentransparantie steeds meer werkelijkheid wordt. Samen met FIRA werken wij aan een duurzaam groeipad op het gebied van MVO, specifiek toepasbaar voor onze productgroep.
Past jouw organisatie in een duurzaam op maat gemaakt bedrijfsjasje?
"Borgingsinitiatieven (FIRA, GRS, GOTS, Milieubarometer, ISO14001, etc.) worden soms geëist door onze opdrachtgevers; soms sluiten we ons zelf aan omdat wij de meerwaarde van een keurmerk zien. Wij zijn positief over de verschillende keurmerken, omdat dit het kaf van het koren gaat scheiden en oneigenlijke claims minder kans geeft."
"Als duurzaamheidskoploper in de bedrijfskledingbranche zijn wij inmiddels vaker in de prijzen gevallen. Dit is uiteraard geen doel op zich, maar wel een compliment naar onze organisatie en prachtig om te ontvangen. Enerzijds voor onszelf als productontwikkelaar of CSR, anderzijds voor de medewerkers en onze (potentiële) klanten."
Groenendijk heeft in 2019 één van de publieksprijzen gewonnen bij Stichting Nederland CO2 Neutraal.
Behalve praten over het onderwerp verduurzaming willen wij dit ook uitvoeren. Iets wat voor ons als marktpartij gemakkelijker is, omdat wij vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen.
Marien Groenendijk, EigenaarWat jij hier als klant over moet weten. De vrije vertaling van Due Dilligence is ‘gepaste zorgvuldigheid’. Concreet houdt dat in dat wij willen weten waar onze producten worden gemaakt en of alle arbeid en milieuomstandigheden op deze productielocaties zijn geborgd.
Groenendijk vraagt periodiek auditrapporten en certificaten bij de fabrikanten op om inzage te krijgen in de huidige werkomstandigheden en verbeterpunten. Deze resultaten worden meegenomen in de leveranciersbeoordeling en zijn van belang voor het bepalen van onze partners.
Alleen partijen, zoals Groenendijk, die (vrijwillig) het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben getekend, delen hun productielocaties met de SER (Sociaal Economische Raad). Mocht blijken dat er misstanden plaatsvinden op de desbetreffende productielocaties, dan kan de SER direct de desbetreffende partners benaderen en waarschuwen.
Wij dagen producenten uit om vezels, garen en doeksoorten te ontwikkelen die wij als basis gebruiken voor nieuwe producten. Deze producten zetten wij in (als test) bij onze klanten. Ook nemen wij initiatieven op gebied van nieuwe services. Zo hebben we een geheel nieuwe retourlogistiek ontwikkeld die is ingebouwd in onze webshops. Verduurzaming is bij de groei van Groenendijk als ondernemer steeds een belangrijke voorwaarde. Zowel voor het bedrijf als voor het aanbod. Om deze groei aan te kunnen, hebben wij in 2017 een gebouw gekocht, waar ook de sociale werkplaats in is gevestigd. Met hen zullen we een nóg hechtere samenwerking aangaan.
Marien Groenendijk, EigenaarBen jij op zoek naar unieke én duurzame bedrijfskleding?