Interreg onderzoek naar 100% circulaire werkkleding

De textielindustrie is nog altijd één van de meest vervuilende industrieën, het is dus noodzakelijk om te blijven innoveren. Ons project om een 100% circulaire Rijkswaterstaat (RWS) jas, shoftshell en worker te produceren is daardoor omarmt door het Interreg North-Europa programma. Dit programma geeft ondersteuning aan innovatieve projecten die Europa verder kunnen helpen. 

 

Wat is 100% circulaire bedrijfskleding?

De woorden duurzaam en circulair vliegen je tegenwoordig om de oren. Maar wat is 100% circulaire bedrijfskleding nu eigenlijk en hoe ziet het proces rondom circulaire bedrijfskleding eruit? De antwoorden op deze vragen geven wij in onze nieuwste animatie, waarin stapsgewijs ons circulaire proces wordt toegelicht. Op het moment doen wij binnen het Europese CircTex - Interreg project, samen met tien ketenpartners, onderzoek naar de nieuwste mogelijkheden voor 100% circulaire bedrijfskleding. Onderstaande animatie vertelt meer over onze werkwijze. Bekijk de video snel!

Monostromen

Op allerlei gebieden zijn er nog problemen om in de praktijk kleding terug te brengen naar een grondstof waar weer nieuwe kleding of hoogwaardige producten van gemaakt kunnen worden. Op dit moment beland ontzettend veel kleding op de afvalberg.

 

Een kledingstuk is vaak opgebouwd uit meerdere materiaalsoorten. Denk bijvoorbeeld aan een jas die waterdicht is, reflectie heeft of bestaat uit een mengeling van verschillende grondstoffen, bijvoorbeeld katoen en polyester. Om een nieuw garen te maken van gebruikte kleding zijn monostromen nodig. Wanneer er geen monostromen zijn wordt de kleding gerecycled tot categorie één, twee, of drie (zie onderstaande afbeelding). Om categorie vier te realiseren is een uitgebalanceerd ‘design for recycling’ nodig. In dit project wordt daarom vanaf de garen- en fourniturenfabrikant tot aan de recyclingpartij samengewerkt. Daarnaast zijn onderzoekspartijen aangesloten om specifieke vraagstukken op te lossen.

Met de gezamenlijke praktijkervaring is er een duidelijk beeld van de problemen, maar ook van de oplossingen die er zijn om circulaire kleding te maken. Naast een RWS jas wordt er ook gewerkt aan een shoftshell en worker. Technieken die in dit project worden ontwikkeld kunnen vervolgens worden toegepast in andere textielproducten.

Wat houdt het Interreg onderzoek precies in?

Er zijn vier fases waarin we processen anders moeten vormgeven: grondstoffen, productie, gebruiksfase en recycling. Binnen het onderzoek wordt gewerkt aan mechanische en chemische recycling van kleding, spinnen en weven van gerecycled materiaal, recyclebare laminaten, logo’s en fournituren die te scheiden en recyclebaar zijn, het verminderen productieafval en een inzamel- en sorteersystemen dat recycling efficiënt organiseert.

 

Het is essentieel om alle losse onderdelen binnen het onderzoek als één proces te beschouwen. Eén fout kan het hele product zijn circulariteitswaarde doen verliezen. Naast dat er technieken worden ontwikkeld staat het produceren van producten centraal. De producten worden vervolgens getest in een draagpoef. Naast laboratoriumtesten is een draagproef essentieel om het effect van gebruik op de recyclebaarheid te weten. Het effect van vervuiling wordt op dit moment onderbelicht, maar is wel essentieel in de vraag of een product circulair is.

Het CircTex project heeft als doel om de textielindustrie een stap verder te brengen. Resultaten uit het onderzoek worden gedeeld om de algehele kennis binnen de textielsector te vergroten. Gezien de complexiteit van het onderzoek geeft Interreg de betrokken partijen minimaal twee jaar de tijd om aan dit onderzoek te werken.

De rol van Groenendijk Bedrijfskleding binnen CircTex

Met ons team van specialisten houden we ons tijdens het onderzoek vooral bezig met het waarborgen van de 100% circulaire visie en de toepasbaarheid naar de afzetmarkt. Zo ontwikkelt onze designer een innovatief circulair design en ondersteunen wij bij de verdere productontwikkeling. Vervolgens zijn wij verantwoordelijk voor het opzetten en coördineren van de draagtesten. Wanneer de ontwikkelde producten bewezen circulair zijn, wordt dit gestart. De draagtest wordt uitgevoerd bij bedrijven uit diverse sectoren om zo het effect van verschillende vervuilingen te kunnen meten. Voor het reinigen van de producten wordt zowel het thuiswassen als industrieel reinigen getest. Alleen met een échte draagproef kan worden bepaald wat de toekomstige recyclemogelijkheid is.

Benieuwd naar het resultaat van dit onderzoek?

Inmiddels is het Interreg-CircTex onderzoek afgerond. 
Bekijk hier de bevindingen. 

Partners Interreg - CircTex onderzoek