WEAR2GO garen voor effectiever recyclen

Om producten goed te kunnen recyclen en te hergebruiken, is het zorgen voor schone mono-stromen belangrijk. Het recyclen van textiel werkt hetzelfde als het recyclen van papier, plastic en bijvoorbeeld glas. Het is belangrijk om materiaal nauwkeurig te scheiden zodat er voldoende volume is met exact dezelfde eigenschappen van materialen en grondstoffen. Met een specifiek recyclingproces kan dit materiaal vervolgens worden teruggebracht naar de oorspronkelijke grondstof. De oorspronkelijke grondstof heeft de juiste kwaliteit om garen te maken en daarvan kleding te produceren. Dit betekent dat we hiermee bedrijfskleding kunnen ontwikkelen, waarbij de vezels weer hoogwaardig inzetbaar zijn.

Om dit te kunnen bewerkstelligen is Groenendijk op zoek gegaan naar innovatieve oplossingen die dit kunnen vereenvoudigen. Een groot deel van de oplossing is het WEAR2 garen van WEAR2GO.

Groenendijk is het eerste bedrijf ter wereld dat het WEAR2 garen commercieel heeft ingezet in haar eigen producten onder het merk From Scratch. Dit garen zorgt dat textiel beter gerecycled en gescheiden kan worden. Denk hierbij aan knopen, ritsen, striping en transfers, maar ook aan verschillende stof gebruikt in bijvoorbeeld colberts. Deze kunnen door microwave straling eenvoudig gescheiden worden.

 

Upcycling.gif

In onze circulaire kleding wordt gebruik gemaakt van WEAR2 garen

Kleding bestaat uit verschillende materiaalsoorten. Denk aan knopen, ritsen, striping en badges. Daarnaast zijn er ook beschermende vlakken of verschillende materialen voor binnen- en buitenvoering. Met garen en/of lijm worden materialen tot kleding geconfectioneerd. Het de-assembleren van deze materialen is zeer lastig te bewerkstelligen.

Hoogwaardig recyclen

Een blend, mix van twee grondstoffen tot één materiaal, bestaand uit bijvoorbeeld katoen en polyester kan nog niet  hoogwaardig worden gerecycled. Het is namelijk nu nog onmogelijk om deze twee materialen die tot elkaar zijn verweven uit elkaar te halen. Dit heeft dus laagwaardige recycling tot gevolg en mono-stromen zijn hierdoor dus niet haalbaar.

Microwavegolven

Bij kleding gestikt met WEAR2 garen kan dit wel. Dit garen breekt wanneer het in een soort ‘magnetron’ in aanraking komt met microwavegolven. Resultaat: al het gebruikte materiaal komt los van elkaar en kan zijn eigen recycling proces ondergaan om weer tot de oorspronkelijke grondstof te komen.

Wat verstaat Groenendijk onder circulariteit?

In ons handelen hanteren we het volgende uitgangspunt: 100% circulariteit wordt bereikt als een product na een zo lang mogelijke levensduur is terug te brengen naar grondstof met zijn oorspronkelijke eigenschappen. Van de grondstof wordt garen gemaakt en hieruit komt bijvoorbeeld een nieuw kledingstuk. Een gesloten kringloop is daarin het doel. Het draait om een circulair proces.

In deze kringloop is het essentieel om een zo lang mogelijke levensduur te behouden. Het product wordt bijvoorbeeld gerepareerd, periodiek onderhouden of wordt na gebruiksduur her ingezet voor nieuwe doeleinden. Na de levensduur wordt het product hoogwaardig verwerkt. Materiaal wordt direct hergebruikt of teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstof.

Dit vinden wij hoogwaardige circulariteit waar we echt wat aan hebben. Met de huidige technieken is dit (nog) niet voor ieder product realistisch. We hebben daarom ook nuttige alternatieven buiten onze eigen keten. Zoals picknickbanken, stoelen, tassen, lantaarnpalen en meer.

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over bovenstaande? Maak een afspraak met één van onze collega's. Zij vertellen je hier graag meer over.