Duurzame & Circulaire bedrijfskleding

Onze specialiteit is organisaties voorzien van veilige kleding, met de juiste uitstraling en een comfortabele pasvorm. Dit willen we doen op een manier waarmee we de transitie naar een circulaire economie verder helpen. We hebben de doelstelling om in iedere productcategorie minimaal één circulair alternatief aan te kunnen bieden. Daarin is circulariteit meer dan alleen een product. Onze dienstverlening staat steeds meer in het teken van circulaire kringlopen.

Duurzame en circulaire kleding start bij duurzaam ontwerpen. Gerecycled of biologisch materiaal heeft een andere milieu-impact dan traditioneel materiaal. Er wordt in steeds meer producten standaard duurzamer materiaal gebruikt. In ons assortiment hebben we een aantal vooruitstrevende merken.

Met ons eigen label From Scratch hebben we in de standaard collectie een aantal duurzame producten. Bij een klantspecifiek traject is het voornamelijk de klant die de keuze maakt hoe duurzaam een kledingpakket wordt. Design, kleur en materiaal keuzes kunnen een verschil maken. We willen dat onze klanten begrijpen waarom iets duurzaam of circulair wordt geproduceerd, in plaats van op de traditionele manier confectioneren. Zo kunnen er bewuste keuzes gemaakt worden.

 

Standaard duurzame producten op de plank

Wij hebben diverse leveranciers met producten die bijdragen aan een circulaire economie. Deze merken bieden producten aan met gerecycled materiaal zoals RePet en gerecycled denim, maar ook met biologische grondstoffen zoals biologisch katoen.

100% Fairtrade

Zo is Cottover een merk dat alleen producten verkoopt die gemaakt zijn met Bio- Katoen en die 100% Fairtrade zijn. Dit betekent dat wanneer je kiest voor kleding van Cottover, je bijdraagt aan de verduurzaming van de textielindustrie. Hierbij wordt de gehele keten gecontroleerd op sociale en milieu omstandigheden/standaarden binnen de textiel industrie.

Wat verstaat Groenendijk onder circulariteit?

In ons handelen hanteren we het volgende uitgangspunt: 100% circulariteit wordt bereikt als een product na een zo lang mogelijke levensduur is terug te brengen naar grondstof met zijn oorspronkelijke eigenschappen. Van de grondstof wordt garen gemaakt en hieruit komt bijvoorbeeld een nieuw kledingstuk. Een gesloten kringloop is daarin het doel. Het draait om een circulair proces.

In deze kringloop is het essentieel om een zo lang mogelijke levensduur te behouden. Het product wordt bijvoorbeeld gerepareerd, periodiek onderhouden of wordt na gebruiksduur her ingezet voor nieuwe doeleinden. Na de levensduur wordt het product hoogwaardig verwerkt. Materiaal wordt direct hergebruikt of teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstof.

Dit vinden wij hoogwaardige circulariteit waar we echt wat aan hebben. Met de huidige technieken is dit (nog) niet voor ieder product realistisch. We hebben daarom ook nuttige alternatieven buiten onze eigen keten. Zoals picknickbanken, stoelen, tassen, lantaarnpalen en meer.

Het duurzame en circulaire label FS Close

Onze kennis en ervaring hebben we in de praktijk gebracht met FS Close: onze eigen duurzame en circulaire bedrijfskledinglijn. Alle kledingstukken in deze bedrijfskledinglijn worden met veel zorg gemaakt. Met FS Close streven we naar draagcomfort, veiligheid en topkwaliteit mét oog voor mens en milieu. 

FS Close staat voor het sluiten van de textielketen: 'Together we close the loop'.

Duurzaam product uitgelicht

Engel Worker met 19 PET flessen

De Safety Light broek is een werkbroek waar 19 PET flesjes in zijn verwerkt, 50% van de samenstelling van het doek is REPREVE polyester. Deze Safety broek heeft een moderne pasvorm en biedt een hoog draagcomfort. Leverbaar in vele diverse kleurstellingen.

Refurbishment programma

Wij willen dat onze kleding zo lang mogelijk gebruikt wordt. Producten hebben een levensduur én een gebruiksduur. Voorheen zagen we dat kledingstukken welke amper gedragen waren of in goede staat verkeerden ingeleverd werden voor recycling. De kleding werd vervolgens direct gerecycled tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal of meubilair.

Zonde! Dit matcht niet met het optimaliseren van de levensduur. In 2019 hebben we een systeem opgezet waarmee we in staat zijn kleding te selecteren voor refurbishment en te reconditioneren tot een volwaardig ‘nieuw product’. De kleding komt terug aan de hand van het TextilePoint retour systeem en vervolgens word de kleding uitgebreid gecontroleerd, gewassen en gestoomd. Daarna wordt de kleding weer opgenomen in het magazijn en uitgeleverd aan een nieuwe drager.

De kleding krijgt zo weer een nieuwe levenscyclus. In onderstaand figuur wordt de cyclus uitgebeeld. Als een kledingstuk niet meer geschikt is voor refurbishment wordt het gerecycled volgens de vier gradaties.

 

Showroom met een verhaal

In onze showroom staat duurzaamheid centraal. Zichtbaar is hoe kleding wordt omgezet naar vezels en er weer nieuwe producten van te maken zijn. Duidelijk wordt waarom van afgedankte kleding juist wel óf geen nieuw textielproduct gemaakt kan worden.

Op basis van de huidige technieken weten we dat kleding met een bepaalde materiaalkeuze en design lastig zijn terug te brengen tot grondstof waar je weer nieuwe vezels en op den duur nieuwe kleding van kunt maken. De circulaire ambitie moet dus al leidend zijn in duurzaam ontwerpen en de grondstofkeuze.

In de From Scratch collectie gebruiken we materiaal dat bestaat uit gerecyclede grondstoffen en vervolgens ook na gebruik recyclebaar is tot nieuwe grondstof. Zo wordt het From Scratch kostuum standaard uitgevoerd met RePet en wol. 

 

WEAR2GO

Het is belangrijk om producten hoogwaardig te kunnen recyclen en hergebruiken. Hierbij is het zorgen voor schone monostromen essentieel. Het is belangrijk om materiaal nauwkeurig te scheiden zodat er voldoende volume is met exact dezelfde eigenschappen. Met een specifiek recyclingproces kan dit materiaal vervolgens worden teruggebracht naar de oorspronkelijke grondstof. De oorspronkelijke grondstof heeft de juiste kwaliteit om garen te maken en daarvan kleding te produceren. Momenteel is dit proces in de ontwikkeling.

Om dit te kunnen bewerkstelligen werken wij momenteel samen met tien andere partners aan een onderzoek naar innovaties en nieuwe oplossingen om dit proces voort te zetten. Het gebruik van WEAR2-garen van WEAR2GO bieden hierin al een uitkomst en brengt ons verder in het proces naar een circulair product.

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over bovenstaande? Maak een afspraak met één van onze collega's. Zij vertellen je hier graag meer over.