Onlangs zijn Marien Groenendijk en onze algemeen directeur Jaap Groeneweg geïnterviewd door de Rabobank. Tijdens het interview werden diverse initiatieven op het gebied van duurzaamheid besproken. Hieronder is het resultaat te lezen.
— Door de Rabobank —
Groenendijk Bedrijfskleding in Woerden probeert zo duurzaam mogelijk te produceren: door gebruikte kleding in te nemen en te recyclen en door werknemers een goed salaris te geven. De kunst daarbij is om concurrerend te blijven.
Marien Groenendijk pakt een oude trui die zijn bedrijf ooit fabriceerde voor beveiligingsbedrijf Securitas. Toen de trui ‘op’ was, heeft Securitas het kledingstuk geretourneerd aan Groenendijk Bedrijfskleding. Daar is de trui uit elkaar gehaald en is van de wol een mooie sjaal gemaakt. Groenendijk laat nog meer voorbeelden zien van gerecyclede bedrijfskleding. Zoals de securi-tas, gemaakt uit oude uniformen van het beveiligingsbedrijf. En veiligheidsschoenen waarvan de zolen worden afgeslepen die vervolgens een tweede leven krijgen in speeltuinmatten.
Marien Groenendijk was tot enkele maanden geleden eigenaar en ceo van het gelijknamige bedrijf aan de rand van Woerden. Eigenaar is hij nog steeds, maar de dagelijkse leiding heeft hij overgedragen aan Jaap Groeneweg. Groenendijk wil namelijk meer tijd gaan besteden aan duurzame projecten binnen de kledingsector. Zoals CircTex, een onderzoek naar hergebruik van bedrijfskleding.
Duurzaamheid is een belangrijk voordeel bij aanbestedingen, vertelt Groeneweg. Die spelen een belangrijke rol in de bedrijfskledingbranche, omdat er veel kleding wordt gemaakt voor overheidsdiensten. Denk aan de douane, de politie, brandweer en gemeenten.
Maar duurzaamheid vormt ook een dilemma: nieuwe grondstoffen zijn op dit moment nog goedkoper dan gerecyclede, wat duurzame bedrijfskleding duurder maakt. Groeneweg: “Ook willen we onze werknemers in Oost-Europa en het Verre Oosten een leefbaar loon betalen. Dan ben je duurder uit dan een concurrent die daar niks om geeft. Het is dus voortdurend balanceren tussen aanbestedingen winnen en duurzaam produceren. We willen vooroplopen, maar niet te grote stappen zetten, omdat we concurrerend willen blijven.” Sinds een paar jaar werkt Groenendijk Bedrijfskleding samen met het buurbedrijf Ferm Werk, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt.
Knopen en ritsen
Ondanks de dilemma’s heeft Groenendijk Bedrijfskleding op het gebied van duurzaamheid al heel wat stappen gezet. Zo probeert het bedrijf sinds drie jaar zoveel mogelijk gebruikte bedrijfskleding weer in te nemen. Groeneweg: “Het gaat nu om tienduizenden kilo’s per jaar, maar dat is nog steeds maar een heel klein percentage van de totale hoeveelheid.”
Dat komt onder meer doordat veel ‘oude’ bedrijfskleding niet is ontworpen op recycling. De kleding bestaat niet uit honderd procent polyester, maar uit mengmaterialen. Ook knopen, ritsen en vervuiling van de kleding belemmeren recycling. Veel nieuwe kleding kan er dan ook nog niet van worden gemaakt: de geretourneerde kleding gaat veelal naar een vervezelaar, waarna er laagwaardiger materiaal van wordt gemaakt, zoals matten voor cv-isolatie en picknicktafels. Marien Groenendijk wijst uit het raam: “Zie je die lantaarnpaal en de planken van het fietsenhok? Allemaal gemaakt uit oude uniformen.” Hij vertelt: “Tot voor kort was de auto-industrie een dankbare afnemer van veel afgedankte bedrijfskleding. De textiel werd gebruikt als geluidsdemping en warmte-isolatie rond de motor. Het ging om wel 10 kilo per auto. Maar dat is steeds minder nodig nu er meer elektrische auto’s op de markt komen.”
Het polyester dat Groenendijk Bedrijfskleding vorig jaar inkocht, bestond voor 40 procent uit gerecycled materiaal. Het uiteindelijke doel is volledig hergebruik van de materialen in bedrijfskleding, volgens ceo Jaap Groeneweg. Het bedrijf heeft de lijn From Scratch gelanceerd, producten die worden gemaakt met gerecyclede grondstoffen en WEAR2GO garen, dat uiteenvalt bij verhitting, wat kleding makkelijker herbruikbaar maakt. “Wie een colbert koopt uit onze duurzame FromScratch-lijn bespaart een hoeveelheid energie die gelijk staat aan ruim 600 keer je telefoon opladen en 1000 keer een avond Netflix kijken”, valt te lezen in het duurzaam jaarverslag van het bedrijf. Een speciaal ontworpen machine verwijdert knopen en ritsen van gebruikte bedrijfskleding, waardoor 100 procent polyester overblijft. “Allemaal stappen die ons verder brengen in de richting van volledig circulaire producten”, aldus Groenendijk.
Ook het bedrijfspand onderging een duurzame metamorfose. Het werd circulair verbouwd: alle bestaande materialen werden zoveel mogelijk opnieuw toegepast. Er werden onder meer warmtebronnen, LED-verlichting en laadpalen aangelegd. Dit jaar komen er zonnepanelen. Groeneweg: “De renovatie viel 20 tot 30 procent duurder uit dan wanneer we voor een niet-duurzame aanpak hadden gekozen. Dat vergde het nodige overleg met de Rabobank, maar gelukkig zijn we eruit gekomen.”
Overhemden uit Ghana
Inmiddels is Marien Groenendijk alweer bezig met een volgend duurzaam project: de ontwikkeling van de kledingsector in Ghana in samenwerking met de Ethical Apparel Africa. Doel is om textielfabrieken daar te verbeteren en werkgelegenheid te genereren. Groenendijk: “We laten in Ghana overhemden maken voor Securitas. De werknemers leren hoe ze in serie kunnen produceren voor de veeleisende Europese markt. De kledingindustrie in Afrika heeft grote klappen gekregen door de gratis, ingezamelde kleding uit Europa. Nu is de productie in Ghana nog duurder dan in Azië, alweer zo’n dilemma. Het levert een goed gevoel op dat we daar werkgelegenheid creëren, maar financieel wordt het nog niet beloond.” Groeneweg: “Als we dit project naar een hoger niveau kunnen tillen, kan Ghana over vijf tot tien jaar een belangrijk productieland voor ons zijn. Zo zijn we in 2015 ook begonnen met Ferm Werk: we hebben die werknemers eerst veel moeten leren, nu zijn het gewaardeerde medewerkers. De kost gaat voor de baat uit.”
Meer weten over alle duurzame stappen van Groenendijk Bedrijfskleding? Bekijk hier de MVO pagina.