Mediterraanse groenteschotel uit de oven

1 quiche- of ovenschaal
1 aubergine
1 courgette
4 tomaten
1 rode ui
2 teentjes knoflook
6 el olijfolie
verse rozemarijn
snuf peper

Stappenplan

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine, courgette en tomaten in plakjes en de ui in ringen.
  • Verhit een grillpan en grill de plakken aubergine om en om.
  • Meng in een schaal de olijfolie samen met de knoflook en peper.
  • Voeg de courgette en tomaat toe en schep even om, zodat de olijfolie goed verdeeld is.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg nu de plakjes aubergine, courgette, tomaat en ui half over elkaar in de schaal (ga de hele schaal rond). Garneer met verse rozemarijn en houd wat kruiden over om aan het eind de schaal te garneren.
  • Rooster de groenten midden in de oven in 30 minuten gaar en garneer daarna de rest van de rozemarijn over de groenten.

Groentespiesjes voor de winter BBQ

Champignons zijn altijd een goed idee toch? Iedereen kan er van genieten, zowel vegetariërs als niet vegetariërs! Je kunt de champignonspies ook uitbreiden met paprika en courgette.

Dit heb je nodig voor 5 á 6 spiesjes
1 doosje kastanje champignons
3 eetlepels zoete ketjap
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel sojasaus
1 teen knoflook
1 theelepel tijm
1 theelepel paprikapoeder
snuf cayennepeper
peper
bbq stokjes

Stappenplan

  • Leg de stokjes minstens een half uur in koud water zodat de stokjes niet verbranden.
  • Hak de knoflook fijn. Meng in een kom de sojasaus, ketjap, kruiden en knoflook. Meng hier de champignons door en laat minstens 30 minuten marineren.
  • Rijg de champignons op de stokjes. Let er op dat de champignons op een stokje ongeveer dezelfde grote hebben, zodat ze allemaal gegrild worden en tegelijk gaar zijn.
  • Grill de spiesjes ongeveer 15 á 20 minuten (tot ze gaar en zacht van binnen zijn) om en om op de BBQ.

Geroosterde bloemkool

Heb je zin in Bloemkool maar wil je hier net even een andere twist aan geven? Rooster de bloemkool in de oven, zo wordt hij lekker knapperig! En het behoud zo ook meer smaak en vitamines.

Dit heb je nodig
1 bloemkool
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel kerrie
1 teen knoflook
1 theelepel tijm
snuf chilivlokken (als je van pittig houdt)

Stappenplan 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes en kook deze 3 minuten voor.
  • Verdeel de roosjes over een bakplaat met bakpapier.
  • Besprenkel met olijfolie en kruid de bloemkool met kerrie, tijm en eventueel een snuf chilivlokken.
  • Hak de knoflook grof en verdeel deze over de bakplaat.
  • Rooster de bloemkool ongeveer 20 á 25 minuten in het midden van de oven.

Wij wensen je fijne feestdagen en een gezond 2021!