Een jaar geleden is het Europese onderzoek naar 100% circulaire werkkleding van start gegaan met 10 verschillende betrokken partijen. De afgelopen periode zijn er diverse stappen gezet waarover wij je natuurlijk graag meer vertellen!

Op allerlei gebieden zijn er nog oplossingen nodig om in de praktijk kleding terug te brengen naar een grondstof waar weer nieuwe kleding van gemaakt kan worden. Het doel van Interreg-Circtex is om het circulaire proces op te zetten en 100% circulaire werkkleding te produceren. Binnen dit onderzoek richten we ons op een collectie bestaande uit een jas, shoftshell, en worker die volden aan de RWS normeringen. Daarnaast wordt een lijn ontwikkeld met een parka, softshell, polo en worker.

De eerste stap is het duurzaam ontwerpen, daarbij speelt het uitkiezen van het juiste materiaal een grote rol. De volgende vraagstukken zijn daarin belangrijk; welke materialen zijn in beginsel duurzaam en hoe kan dit materiaal worden teruggebracht naar een grondstof, waar opnieuw kleding van gemaakt kan worden?  Dit principe geldt ook voor de gebruikte fournituren. Hoe komen we tot de beste optie voor het milieu?

Een aantal elementen die we nodig hebben voor een circulair producten bestonden nog niet. Er zijn ontwikkelingen in gang gezet die de komende maanden leiden tot nieuwe mogelijkheden.
In dit onderzoek wordt ook gekeken naar welke mate er vervuiling op het product ontstaat door gebruik. Wanneer materialen worden aangetast door wasmiddelen of werkzaamheden (denk bijvoorbeeld aan een wegwerker met teer op zijn jas) is de kans kleiner dat de grondstof voldoende kwaliteit heeft voor de productie van nieuwe kleding. Een vraag is in hoeverre de verschillende vervuilingscategorieën die in de praktijk ontstaan impact hebben op het materiaal en gereinigd kunnen worden zonder dat het zijn kwaliteit en kans op hoogwaardige circulariteit verliest. Binnen een circulair proces, is het essentieel dat alle punten zijn meegenomen om te komen tot een 100% circulair product.

De afgelopen maanden hebben alle betrokken partijen deze vraagstukken behandeld en kritisch de mogelijkheden bekeken. Er is een nieuw ontwerp tot stand gekomen en er wordt gekeken naar creatieve en innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken. Op dit moment worden de ontwerpen vertaalt in de eerste prototypes. Met behulp van deze artikelen kunnen de hiervoor genoemde vragen zorgvuldig getest gaan worden. Een aantal klanten hebben zich al bij ons gemeld voor het testen van deze artikelen op de werkplek. Om een nog breder draagvlak te krijgen en betrouwbare testresultaten te kunnen meten zetten we een omvangrijke draagtest op.

Denk jij dat deze draagtest bij jouw organisatie past en wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van 100% circulaire kleding? Neem contact op met Peter Schijvens via communicatie@groenendijkbedrijfskleding.nl!

Wanneer de eerst samples klaar zijn zullen wij je uiteraard weer verder meenemen in de nieuwe vervolgstappen.

Volg onze social media kanalen en blijf op de hoogte van het Interreg-CircTex onderzoek!