De CircTex artikelen voor de draagproef zijn binnengekomen! Na een intensief voorbereidings- en productietraject is het geweldig om de uiteindelijke producten daadwerkelijk in onze handen te hebben. De komende weken worden de artikelen steekproefsgewijs gecontroleerd en worden de maten van de dragers opgemeten. Daarna voorzien we de kleding van de diverse bedrijfslogo’s van de deelnemende partijen en zal de draagtest van start gaan!

In een eerdere fase heeft Groenendijk een design ontwikkeld voor een jas, broek en softshell waarbij gebruikscomfort, levensduur en recycling centraal staan. Continu is de vraag gesteld, is dit materiaal duurzaam en is het überhaupt recyclebaar? Op welke manier blijft het recyclebaar als het verwerkt is in de kleding? Hoe realiseren we monostromen?

Voor de jas, broek en softshell is een eerste sample geproduceerd om te testen of alle ideeën in de praktijk haalbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is het ontwerpen van zakken waarbij geen rits of knoop meer nodig is om hem toch (veilig) af te sluiten. Dit komt voort uit gedachten om materiaal efficiënter te gebruiken. Daarnaast werken we met een doek dat is gemaakt van een monomateriaal, water/vuil afstotend is en fijn aanvoelt.

Nauwkeurige controle door Productontwikkeling

De artikelen worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Klopt de pasvorm, hoe is de afwerking en blijven de kleuren netjes? Centraal staat de vraag of de verbeteringen ten opzichte van de samples daadwerkelijk zijn doorgevoerd. Bij de productie van artikelen vormden de R-strategieën van circulariteit zoals Reduce, Repair, Refurbishment en Recycling de basis. Om de producten ook daadwerkelijk te kunnen recyclen na de levensduur zijn er verschillende recyclingtechnieken vereist. Partners in het CircTex project hebben gewerkt aan recyclingtechnieken die het mogelijk maken om het product, afhankelijk van design en gebruiksvervuiling, op mechanische of chemische manier te recyclen. Hierdoor wordt een steeds groter percentage geschikt voor hoogwaardige recycling. Dankzij speciale chips kan de kleding van A tot Z gevolgd worden en wordt duidelijk hoe de kleding uiteindelijk gerecycled is. 



Om de producten ook daadwerkelijk te kunnen recyclen na de levensduur zijn er verschillende recyclingtechnieken vereist. Partners in het CircTex project werken aan nieuwe recyclingtechnieken die het mogelijk maken om het product, afhankelijk van design en gebruiksvervuiling, op mechanische of chemische manier te recyclen. Hierdoor wordt een steeds groter percentage geschikt voor hoogwaardige recycling.

Meer informatie?

Klik op de button hiernaast en lees alles wat jij wilt weten over het onderzoeksproject CircTex.