MVO

Innovatie

Naast efficiënt werken, zien wij duurzaam handelen als standaard. Deze uitgangspunten versterken elkaar en leggen de basis voor innovatie. Om impact te maken zijn de huidige technieken in de textielindustrie niet voldoende. Er is een flinke kloof tussen wat we willen en wat we op dit moment kunnen. Om deze kloof te overbruggen, grijpen wij met beide handen technologische ontwikkelingen aan en starten we nieuwe, soms onverwachte, samenwerkingen. Wij geloven dat het een teamspel is. Groenendijk alleen kan niet de wereld veranderen. Wel kunnen we met ons handelen bijdragen, inspireren en activeren.

Onderzoek naar 100% duurzame bedrijfskleding

CircTex is een onderzoeksproject binnen Interreg dat zich richt op de ontwikkeling van recycling- en productietechnieken voor circulaire werkkleding. De textielindustrie is nog altijd één van de meest vervuilende industrieën, het is dus noodzakelijk om te blijven innoveren. 

Het project om een 100% circulaire Rijkswaterstaat (RWS) jas, shoftshell en worker te produceren is daardoor omarmt door het Interreg North-Europa programma. Dit programma biedt ondersteuning aan innovatieve projecten die Europa verder kunnen helpen. Samen met partners uit de textielbranche vormen wij de projectgroep. 
Lees meer over het onderzoek!

Ghana, een regio die meeprofiteert

Sinds 2019 maken wij kleding in Ghana. Dit is een bewuste keuze. De fabrieken hebben moeite om te concurreren op de internationale markt. In combinatie met de overdaad aan tweedehands kleding van buiten Afrika is de innovatie kracht steeds verder afgenomen. 

Om de werkgelegenheid en leefomstandigheden te verbeteren is Groenendijk een samenwerking gestart met een Ghanese fabrikant. In 2018 is er gewerkt aan de verbetering van de productielocatie en is er gestart met samples om uiteindelijk te komen tot een concurrerend product. Door het kennisniveau te verbeteren is de kwaliteit enorm verbeterd. 

In samenwerking met Ethical Apparel Africa werken we aan verbetering van de werk- en leefomstandigheden. Zo wordt er gefaciliteerd met transport, gezondheidseducatie, muskietennetten en een eerlijk salaris. 

Normering voor Circulariteit

Tegenwoordig wordt alles circulair genoemd, maar is dat ook terecht? Het gebruik van een duurzaam of gerecycled materiaal betekent niet direct dat een product circulair is. Wij merken dat niet iedereen even serieus bezig is met dit thema en het vooral zien als een marketingtechniek. Vaak weten klanten ook niet waar ze op moeten letten. Dit zorgt voor miscommunicatie en verkeerde verwachtingen.

Wij zijn in gesprek geraakt met de NEN en hebben de vraag gesteld: “kunnen we een norm voor circulaire bedrijfskleding opstellen?’’. De eerste stap hiertoe bleek een Nederlands Technische Aanwijzing. Vanuit een NTA kan vervolgens een CEN/ISO normeringstraject gestart worden voor circulaire textiel.

Een eerste kickoff-meeting voor de sector is geweest. In januari 2019 is een normcommissie samengesteld. Een normering tot stand brengen is een lang traject, maar wij zijn erg tevreden met de stappen die gezamenlijk gemaakt worden.

Circulaire verbouwing

Groenendijk heeft deelgenomen aan de Community of Practice Circulair (ver)bouwen van MVO-Nederland. Dit heeft er toe geleid dat ons nieuwe bedrijfspand circulair is verbouwd.

We zijn bewust een bestaand pand betrokken aan de rand van Woerden. Het pand was niet geschikt voor onze bedrijfsvoering, maar had wel de mogelijkheid daartoe. We zijn opzoek gegaan naar bedrijven die onze circulaire visie deelden. Door alle kennis te bundelen is een vooruitstrevend circulair plan ontstaan. 

Begin 2018 is het pand volledig gestript. Voor de nieuwe opbouw is eerst gekeken welke materialen zich allemaal al bevonden in het pand. Er is gekozen om materialen in beginsel te verbeteren. Het is immers een bestaand pand.
In het kantoorpand zijn geen kozijnen meer. De oude binnenkozijnen zijn voorzien van brandwerend glas en ingezet als afscheiding tussen het atelier, bedrukking en het magazijn.
De ‘oude’ aluminium kozijnen zijn gewrapt en herplaatst in de gevel.  

Er is voor de nieuwste technologie gekozen. Zo is direct gestart met de aanleg van een Warmte- en Koudeopslag. Er zijn twee bronnen geslagen op 45 en 65 meter diepte die worden gebruikt om ons pand te verwarmen en te koelen. Dit bespaart ons 80% aan energieverbruik.

Duurzaamheid meten

In 2018 zijn wij lid geworden van het GSES platform. Dit is een nieuw platform dat als doel heeft om duurzaamheid meetbaar te maken. Het hanteert een systeem waarbij ook al reeds bestaande certificaten worden meegenomen. Daarnaast heeft het modules om het due diligence proces mee te ondersteunen. Met onze praktijkervaring dragen we actief bij aan nieuwe ontwikkelingen. Zo werken wij met GSES aan een efficiënte manier om gegevens van productielocaties uit te vragen en op te slaan. Ook wordt er gewerkt aan een methode om circulaire producten transparanter weer te geven.

Wij zijn geen voorstander van het steeds ontstaan van nieuwe certificaten. Ieder certificaat of keurmerk dekt naar eigen zeggen net weer een ander terrein of is nog nauwkeuriger. Doordat dit met extra modules een breder systeem is, voegt dit naar ons idee wel waarde toe.

Kunnen wij u helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct contact

Neem contact op met een van onze 30 binnendienst­medewerkers en geef uw bedrijf de uitstraling die het verdient.

0348 - 43 00 41

Contactpersoon per regio

Kunnen wij u helpen?

Aanmelden online magazine

Vul het formulier in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche

Altijd de juiste maat door
persoonlijke maatname

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.