MVO

WEAR2GO garen voor effectiever recyclen

Belangrijk om producten goed te kunnen recyclen en te hergebruiken, is het zorgen voor schone monostromen. Het recyclen van textiel werkt hetzelfde als het recyclen van papier, plastic en bijvoorbeeld glas. Het is belangrijk om materiaal nauwkeurig te scheiden zodat er voldoende volume is met exact dezelfde eigenschappen. Met een specifiek recyclingproces kan dit materiaal vervolgens worden teruggebracht naar de oorspronkelijke grondstof. De oorspronkelijke grondstof heeft de juiste kwaliteit om weer opnieuw kleding van te maken. Dit betekent dat we hiermee bedrijfskleding kunnen ontwikkelen, waarbij de vezels weer hoogwaardig inzetbaar zijn.

Om dit te kunnen bewerkstelligen is Groenendijk opzoek gegaan naar innovatieve oplossingen die dit kunnen vereenvoudigen. Een groot deel van de oplossing is het WEAR2 garen van WEAR2GO.

Groenendijk is het eerste bedrijf ter wereld dat het WEAR2 garen commercieel heeft ingezet in haar eigen producten onder het merk From Scratch. Dit garen zorgt dat textiel beter gerecycled en gescheiden kan worden. Denk hierbij aan knopen, ritsen, striping en transfers, maar ook aan verschillende stof gebruikt in bijvoorbeeld colberts. Deze kunnen door microwave straling eenvoudig gescheiden worden.

In onze circulaire kleding wordt gebruik gemaakt van Wear2 garen

Kleding bestaat uit verschillende materiaalsoorten. Denk aan knopen, ritsen, striping en badges. Maar ook beschermende vlakken of verschillend materiaal voor binnen- en buitenvoering. Met garen en lijm worden materialen tot kleding geconfectioneerd. Het deassembleren van deze materialen gaat niet of nauwelijks meer. Monostromen zijn dus niet haalbaar.

Bij kleding gestikt met Wear2 garen kan dit wel. Dit garen verbreekt zichzelf wanneer dit in een soort ‘magnetron’ in aanraking komt met microwavegolven. Resultaat: al het gebruikte materiaal komt los van elkaar en kan zijn eigen recycling proces ondergaan om weer tot de oorspronkelijke grondstof te komen. Een blend, mix van twee grondstoffen tot één materiaal, bestaand uit bijvoorbeeld katoen polyester kan daardoor nooit zomaar hoogwaardig worden gerecycled. Het is namelijk nu nog onmogelijk om deze twee materialen die tot elkaar zijn verweven uit elkaar te halen. Dit heeft dus laagwaardige recycling tot gevolg.

Kunnen wij u helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct contact

Neem contact op met een van onze 30 binnendienst­medewerkers en geef uw bedrijf de uitstraling die het verdient.

0348 - 43 00 41

Contactpersoon per regio

Kunnen wij u helpen?

Aanmelden online magazine

Vul het formulier in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche

Altijd de juiste maat door
persoonlijke maatname

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.