MVO

Duurzame & Circulaire bedrijfskleding

Onze specialiteit is organisaties voorzien van veilige kleding, met de juiste uitstraling en een comfortabele pasvorm. Dit willen we doen op een manier waarmee we de transitie naar een circulaire economie verder helpen. We hebben de doelstelling om in iedere productcategorie minimaal één circulair alternatief aan te kunnen bieden. Daarin is circulair meer dan alleen een product. Onze dienstverlening staat steeds meer in het teken van kringlopen.

Het proces start bij de productkeuze. Gerecycled of biologisch materiaal heeft een andere milieu-impact dan traditioneel materiaal. Er wordt in steeds meer producten standaard duurzamer materiaal gebruikt. In ons assortiment hebben we een aantal vooruitstrevende merken.

Met ons eigen label From Scratch hebben we in de standaard collectie een aantal aansprekende producten. In een klantspecifiek traject is het voornamelijk de klant die de keuze maakt hoe duurzaam een kledingpakket wordt. Design, kleur en materiaal keuzes kunnen een verschil maken. We willen dat onze klanten begrijpen waarom iets duurzaam, circulair of onverstandig is. Zo kunnen er bewuste keuzes gemaakt worden.

Standaard duurzame producten op de plank

Merkleveranciers met producten die bijdragen aan een circulaire economie zijn Cottover, Crosshatch, Indushirt en Havep. Deze merken bieden producten aan met gerecycled materiaal zoals RePet en gerecycled denim. Cottover staat bekend om het gebruik van biologisch katoen. Voorbeelden van producten zijn polo’s, T-shirts, truien en werkbroeken.

Wat verstaat Groenendijk onder circulariteit?

In ons handelen hanteren we het volgende uitgangspunt: 100% circulariteit wordt bereikt als een product na een zo lang mogelijke levensduur is terug te brengen naar grondstof met zijn oorspronkelijke eigenschappen. Dit betekent dus dat we met de grondstof weer alles kunnen maken wat we willen. Kleding bijvoorbeeld. Een gesloten kringloop is daarin het doel. Het draait om een circulair proces.

In deze kringloop moet de levensduur zolang mogelijk gemaakt worden. Het product wordt bijvoorbeeld gerepareerd, periodiek onderhouden of wordt na gebruiksduur her ingezet bij iemand anders. Na de levensduur wordt het product nuttig verwerkt. Materiaal wordt direct hergebruikt of teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstof.

Dit vinden wij hoogwaardige circulariteit waar we echt wat aan hebben. Met de huidige technieken is dit (nog) niet voor ieder product realistisch. We hebben daarom ook nuttige alternatieven buiten onze eigen keten.

Showroom met een verhaal

In onze showroom staat duurzaamheid centraal. Zichtbaar is hoe kleding wordt vervezeld en er weer nieuwe producten van te maken zijn. Duidelijk wordt waarom van afgedankte kleding juist wel óf geen nieuw textielproduct gemaakt kan worden.

Op basis van de huidige technieken weten we dat kleding met een bepaalde materiaalkeuze en design nooit zijn terug te brengen tot grondstof waar je weer nieuwe kleding van kunt maken. De circulaire ambitie moet dus al leidend zijn in de productkeuze.

In de From Scratch collectie willen we materiaal gebruiken dat bestaat uit gerecyclede grondstoffen en vervolgens ook na gebruik recyclebaar is tot nieuwe grondstof. Zo wordt het From Scratch kostuum standaard uitgevoerd met RePet en wol. 

WEAR2GO

Belangrijk om producten goed te kunnen recyclen en te hergebruiken, is het zorgen voor schone monostromen.  Het is belangrijk om materiaal nauwkeurig te scheiden zodat er voldoende volume is met exact dezelfde eigenschappen. Met een specifiek recyclingproces kan dit materiaal vervolgens worden teruggebracht naar de oorspronkelijke grondstof. De oorspronkelijke grondstof heeft de juiste kwaliteit om weer opnieuw kleding van te maken. In de praktijk is dit nog enorm lastig.

Om dit te kunnen bewerkstelligen is Groenendijk opzoek gegaan naar innovatieve oplossingen die dit kunnen vereenvoudigen. Een groot deel van de oplossing is het WEAR2 garen van WEAR2GO.

Textilepoint

Met het TextilePoint programma nemen we kleding terug. Bij ieder circulair product hoort een waarborging van toekomstige circulariteit.
Een product dat is ontworpen om na de levensduur nog van waarde te zijn, moet wel terugkomen in de keten. Afhankelijk van het product wordt het item teruggebracht tot de meest hoogwaardige optie.

Kunnen wij u helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct contact

Neem contact op met een van onze 30 binnendienst­medewerkers en geef uw bedrijf de uitstraling die het verdient.

0348 - 43 00 41

Contactpersoon per regio

Kunnen wij u helpen?

Aanmelden online magazine

Vul het formulier in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche

Altijd de juiste maat door
persoonlijke maatname

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.