From Scratch Close is het nieuwe circulaire label van Groenendijk Bedrijfskleding.
From Scratch Close staat voor het sluiten van de textielketen, ‘together we close the loop!’ Circulariteit is innoveren, From Scratch Close is futuristisch, innovatief en ‘out of the box.’ Er zitten uitsluitend circulaire producten in de FS Close lijn. Wanneer de kleding afgedragen is (post-consumer) wordt het gerecycled tot nieuwe kleding, waarbij de kwaliteit hetzelfde blijft.
Het From Scratch Close assortiment bestaat uit een polo, softshell, sweater en sokken. Dit assortiment wordt de komende tijd steeds meer uitgebreid waarbij de kwaliteit wordt herzien en wij continu toewerken naar een hoger percentage close loop materiaal wat wij vervolgens verwerken in de producten. Ons doel is om 100% circulaire product te produceren. Samen met onze klant kijken wij hoe we naar een 100% circulair pakket toe kunnen werken. ‘Together we close the loop’ staat hierin centraal.
Naast de ontwikkeling van ons label FS Close zijn wij bezig met het ontwikkelen van circulaire producten voor de BOA. Hierbij maken wij gebruik van het CircTex protocol om een 100% circulaire BOA-lijn te ontwikkelen.
Het eigen label From Scratch van Groenendijk bestaat sinds 2016 en bevat producten die gemaakt zijn van biologische en gerecyclede grondstoffen. Maar nu gaan we dus een stap verder, van duurzaam naar volledig circulair. De al bestaande From Scratch Core en From Scratch Corporate zullen in een nieuw jasje gestoken worden en verder gaan onder de naam From Scratch Sustainable. De al bestaande kleding die bij het label From Scratch Circular hoorde, wordt vanaf nu geproduceerd onder de naam From Scratch Close. Het label is sinds 2022 in een nieuw circulair jasje gestoken, en heeft dus als naam: ‘From Scratch Close’.
Vodde is een frontrunner binnen de circulaire textielbranche. De businesscase van Vodde is ‘lever je oude gebruikte textiel (vodden) in, dan breien wij er nieuwe producten van’. Zo maakt Vodde momenteel van gebruikte kleding garens, en van deze garens breien zij vervolgens weer sokken. Omdat Vodde garens maakt van onder andere gebruikte uniformen, kleding en textiel zijn ze momenteel meer toepassingen aan het ontwikkelen voor deze ‘Vodde’ garens. Om te ontwikkelen en te testen heeft Vodde in Tilburg een knitting-center opgezet. Hier maken zij op basis van de Vodde garens nieuwe producten zodat deze kunnen worden getest alvorens er grote aantallen worden geproduceerd. Door de ontwikkeling in Nederland uit te voeren kan Vodde razendsnel schakelen in ontwikkelingen, sampling en testen. Vodde ‘schiet’ de data digitaal door naar de productielocaties in Zuid-Europa waardoor ze kwaliteit, snelle levering en transparantie garanderen. Vodde is door haar businessmodel verkozen tot Impactmaker van 2021 vanuit de Kamer van Koophandel.
De voddenman is verdwenen uit het straatbeeld. De voddenman ging langs de deuren om textiel op te halen en bracht dit naar fabrieken waar er onder andere papier van werd gemaakt. Wij geloven nog steeds in de waarde van vodde. We doen niet veel anders dan wat de voddenboeren op kleine schaal deden, namelijk het hergebruik van afgedankt materiaal terugbrengen met een verhoogde waarde.
Wij kunnen Vodde voorzien van een retourstroom aan gebruikte bedrijfskleding. Vodde heeft voor haar garens behoefte aan ‘monostromen’. Groenendijk heeft door haar klantenportfolio retourstromen waar Vodde garens van kan maken. Een retourstroom van ons waar Vodde gebruik van maakt zijn bijvoorbeeld de politie polo’s van de BIGA groep. De kleding van (grote) bedrijven en overheden wordt gesorteerd op kleur en materiaal en in kleine stukjes gehakseld en daarna geschredderd tot pulp. De pulp wordt vervolgens gerecycled tot nieuw garen waar nieuwe sokken van gebreid worden. De garens worden verfvrij gekleurd in unieke kleuren zonder het gebruik van chemicaliën en water.
Op deze manier kunnen wij een deel van het textielafval van onze klanten circulair inzetten voor nieuwe producten. Momenteel is Groenendijk met Vodde in een aantal trajecten actief om circulaire oplossingen voor het textielafval van de klanten te bieden.