Wist je dat er oude politiepolo's in zijn verwerkt? Het grote voordeel: Ze zijn niet alleen duurzaam maar ook comfortabel, van hoge kwaliteit en heel betaalbaar! 

Deze nieuwe circulaire sokken leveren wij onder ons nieuwe label From Scratch Close. Waar we met het bestaande label From Scratch al duurzame stappen hebben gezet, gaan we nu een stap verder richting circulair! Het ultieme doel is om gedragen kleding te recyclen tot nieuwe kleding, waarbij de kwaliteit hetzelfde blijft. Together we close the loop!’ 

Houd ons in de gaten! We vertellen de komende tijd steeds wat meer over FS Close!

Circulaire sokken

Met deze sokken zetten we de volgende duurzame stap. Wij maken al lange tijd gebruik van biologische en gerecyclede grondstoffen. Maar nu gaan we dus een stap verder, van duurzaam naar volledig circulair. 

We hebben twee varianten: 

  • De Uniformsok (rechts) ‐ marine
    Deze Coolmax® zomersok met optimale vochtregulerende eigenschappen houdt de voeten fris en fit.

  • De werksok (links) - marine
    Met deze werksok vlieg jij de dag door. 

FS CLOSE x VODDE

Onze circulaire sokken zijn in samenwerking met Vodde geproduceerd. Vodde is een frontrunner binnen de circulaire textielbranche. De businesscase van Vodde is ‘lever je oude gebruikte textiel (vodden) in, dan breien wij er nieuwe producten van’. Zo maakt Vodde momenteel van gebruikte kleding garens, en van deze garens breien zij vervolgens weer sokken. Omdat Vodde garens maakt van onder andere gebruikte uniformen, kleding en textiel zijn ze momenteel meer toepassingen aan het ontwikkelen voor deze ‘Vodde’ garens.

Wij kunnen Vodde voorzien van een retourstroom aan gebruikte bedrijfskleding. Vodde heeft voor haar garens behoefte aan ‘monostromen’. Een retourstroom van ons waar Vodde gebruik van maakt zijn bijvoorbeeld de politie polo’s van de BIGA groep. De kleding van (grote) bedrijven en overheden wordt gesorteerd op kleur en materiaal en in kleine stukjes gehakseld en daarna geschredderd tot pulp. De pulp wordt vervolgens gerecycled tot nieuw garen waar nieuwe sokken van gebreid worden. De garens worden verfvrij gekleurd in unieke kleuren zonder het gebruik van chemicaliën en water.

De voddenman is verdwenen uit het straatbeeld. De voddenman ging langs de deuren om textiel op te halen en bracht dit naar fabrieken waar er onder andere papier van werd gemaakt. Wij geloven nog steeds in de waarde van vodde. We doen niet veel anders dan wat de voddenboeren op kleine schaal deden, namelijk het hergebruik van afgedankt materiaal terugbrengen met een verhoogde waarde.


Patrick Welp Eigenaar Vodde

Op deze manier kunnen wij een deel van het textielafval van onze klanten circulair inzetten voor nieuwe producten. Momenteel is Groenendijk met Vodde in een aantal trajecten actief om circulaire oplossingen voor het textielafval van de klanten te bieden.