Ook dit jaar krijgen we naar verwachting weer last van de eikenprocessierups. De brandhaartjes van deze rups kunnen bij andere mensen en dieren flinke jeuk en irritatie veroorzaken. Gevolgen hiervan kunnen huiduitslag en luchtweginfecties zijn. Bij contact met de ogen kan er zelfs oogletsel optreden. Door de snelle groei van het aantal eikenprocessierupsen wordt er naar verschillende effectieve manieren gezocht om de rupsen te bestrijden. Het advies is om de eikenprocessierups niet zelfstandig te verwijderen. Het bestrijden van de eikenprocessierups moet gedaan worden door professionals.

Om deze werkzaamheden uit te voeren is het van belang dat de bestrijders zich goed beschermen tegen de brandhaartjes van deze rupsen. De brancheorganisatie Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) meldde echter begin april in NRC dat er een tekort aan beschermende kleding dreigt, als gevolg van het coronavirus.

Uiteraard willen wij de eikenprocessierupsbestrijders passende werkkleding bieden waarmee zij hun werkzaamheden alsnog op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren. In samenwerking met onze leveranciers heeft het PBM team gekeken welke beschermende kleding wij op korte termijn toch kunnen leveren. Denk aan een overall, handschoenen, veiligheidslaarzen, ruimzichtbril, half- of volgelaatsmasker en diverse beschermende filters.

Houdt jouw organisatie zich de komende maanden bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups en heb je behoeften aan extra beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen? Wij geven je graag advies en helpen je aan een passend pakket!

Neem gerust contact met ons op.