Binnen de afdeling Productontwikkeling bij Groenendijk Bedrijfskleding wordt altijd gezocht naar de beste kwaliteitsproducten welke zorgvuldig getest en gecontroleerd worden. De afdeling focust zich op de ontwikkeling en controle van klantspecifieke collecties en de eigen collectie die gevoerd worden onder het label From Scratch. De eerste stap naar nieuwe bedrijfskleding is het vaststellen van een ontwerp. Vervolgens worden er een hoop stappen gezet in het proces totdat de kleding uiteindelijk uitgeleverd wordt aan de klant. In dit artikel worden de werkzaamheden van de afdeling Productontwikkeling en het belang hiervan toegelicht.

 

Van ontwerp op papier tot het echte ontwerp


Designer Peter Schijvens is verantwoordelijk voor de eerste stap in het proces van productontwikkeling. Samen met de klant maakt hij een ontwerp dat past bij de wensen van de klant. Na het vaststellen van het definitieve ontwerp gaan de collega’s van de productontwikkeling bij verschillende leveranciers op zoek naar de beste stof, kleur en kwaliteit voor de kleding. Bij de meest geschikte leverancier wordt een proto sample gemaakt. Aan de hand van dit sample kan gecontroleerd worden of de vertaling van de tekening naar product is wat het moet zijn. De kleding wordt onder andere gecontroleerd op kleuren, artworks, pasvorm, stikwerk en de verpakking en labeling. Tegelijkertijd wordt de kleur op laboratoriumschaal ontwikkeld en het maken van het doek en het sourcen naar de juiste fournituren (knopen, garen, ritssluitingen et cetera) in werking gezet.

 

Controle


Wanneer uiteindelijk vrijwel alles gereed is om de volledige productie te starten ontvangt de afdeling nog een pre production sample. Dit sample gaat ook voor akkoord naar de klant. Na formeel akkoord wordt de productie gestart.

 

En nog meer controle


Wanneer de productie bezig is en voordat de grote bulk opgestuurd wordt, wordt er nog een laatste sample opgevraagd; een shipping sample. Hierop wordt de allerlaatste check uitgevoerd en wordt gekeken of alles echt naar wens is. Met dit sample worden ook de wastesten uitgevoerd om zo te controleren of de wasvoorschriften kloppen. Wanneer de volledige bestelling in huis is, wordt een laatste steekproefcontrole uitgevoerd zodat de laatste onzekerheid wordt weggenomen, de klant tevreden is en de eindgebruiker met plezier in zijn of haar kleding werkt. 

 

Het belang van een goede controle


Op alle binnengekomen goederen wordt een ingangscontrole uitgevoerd. De intensiteit van deze controle is afhankelijk van de ordergrootte. Aan de hand van de vastgestelde normen binnen de AQL (Acceptance Quality Level) worden er een X aantal willekeurige stuks gecontroleerd. Collega Nelianne is inmiddels ruim 23 jaar werkzaam in de ontwikkeling en controle van kleding waarvan de afgelopen vijf jaar bij Groenendijk. Laatst kwam zij (gelukkig voor de eerste keer en hopelijk laatste keer) een afgebroken naald tegen in een kledingstuk. Fouten die helaas vaker voorkomen zijn scheve prints en een slechte afwerking. Dit maakt duidelijk dat een zorgvuldige controle uitermate belangrijk is. Hiermee wordt de kans op foute leveringen aanzienlijk minder en de kwaliteit neemt toe.

 

Het team en recente projecten


Naast Nelianne horen Nicolien, Brigitte en Sanne bij het team. Omvangrijke projecten zijn het meest uitdagend voor de afdeling. Voor zorginstelling Pieter van Foreest hebben zij zich bijvoorbeeld bezig gehouden met alles van A tot Z, het begint bij het maken van het ontwerp door designer Peter Schijvens, het continu optimaliseren van de stoffen, verbeteren van de kleuren tot aan de laatste controle voor de kleding uitgeleverd wordt. Het meest recente grote project waar de afdeling druk mee is, is het project voor de Douane. De 3000 medewerkers binnen de verschillende afdelingen van de Nederlandse Douane worden in 2020 in het nieuw gestoken.

Benieuwd naar wat wij verder allemaal doen? Neem gerust contact met ons op of maak een showroom afspraak!