De textielbranche blijkt helaas nog niet zo duurzaam te zijn als wij zouden willen. Nog te vaak komen kledingwinkels of kledingmerken in het nieuws met het bericht dat de kleding helemaal niet zo duurzaam en eerlijk geproduceerd wordt als zij aangeven. De textielbranche kunnen wij helaas niet in ons eentje verduurzamen, maar wanneer iedereen zijn steentje hieraan bijdraagt kunnen we een eind komen. Hieronder geven wij 10 praktische én simpele tips ter verduurzaming van jouw (werk)kledingkast!

 1. Draag kleren meer dan één keer voordat je ze in de was doet en combineer het net iets anders, waardoor het toch weer nieuw oogt.
 2. Koop geen kleding waar je over twijfelt. Vervolgens hangt dit 9 van de 10 keer ongebruikt en met het kaartje er nog aan in de kledingkast om uiteindelijk weggegooid te worden.
 3. Gooi kleding die je niet meer draagt niet weg maar breng het naar de kringloop zodat je iemand anders er weer blij mee kunt maken.
 4. Organiseer een kledingruil met vrienden en familie. Iedereen neemt kleding mee die zij niet meer dragen en waar een ander juist weer blij mee is. Zo geef je kleding nog eens een nuttig tweede leven!
 5. Verdiep je in de productieprocessen van de merken/winkels waar jij kleding koopt en ga na hoe duurzaam zij de kleding produceren. Beslis daarna of jij daar je kleding nog wel of niet wilt kopen.
 6. Leen kleding van anderen in plaats van het nieuw aan te schaffen.
 7. Vraag eens aan de verkoper van de kleding waar en hoe de kleding gemaakt wordt en of hij of zij voorbeelden kan geven van verschillende duurzame stappen die gezet zijn.
 8. Koop kwalitatief goede kleding, hierdoor kun je in theorie langer met je kleren doen.
 9. Bekijk eens de mogelijkheden voor milieuvriendelijker wasmiddel, wasmiddelen die milieuvriendelijker zijn bevatten een keurmerk zoals het Europees Ecolabel of Nordic Ecolabel.
 10. Was zo koud mogelijk, en hang de kleding na het wassen uit in plaats van in de droger te drogen, hierdoor blijft de kwaliteit van de kleding langer goed en bespaar je energie.

Om de textielbranche daadwerkelijk te verduurzamen moeten we met zijn allen stappen zetten! Heel veel kleine stapjes maken één grote stap naar een duurzamere samenleving!

 

Wist je dat?!

 • We gemiddeld zo’n 60% meer kleding kopen dan tien jaar geleden? En dat terwijl we één op de drie kledingstukken uit onze kast nooit dragen.
 • Textielvezels opnieuw gebruikt kunnen worden voor onder andere garen, meubels en isolatiemateriaal?
 • Wanneer er geen textiel meer weggegooid wordt, we 425 miljoen kilo minder CO uitstoten?

Meer weten over alle duurzame stappen van Groenendijk Bedrijfskleding?