Is bedrijfskleding aftrekbaar?

Per januari 2011 is er het één en ander veranderd in de kostenvergoedingen aan werknemers als het gaat om bedrijfskleding. Om fiscaal gezien bedrijfskleding ‘bedrijfskleding’ te laten zijn, moet er sinds jaar en dag worden voldaan aan bepaalde voorwaarden. Hierin is de Belastingdienst altijd zeer duidelijk geweest: elk kledingstuk moet een beeldmerk bevatten van 70 cm².

Eisen voor belastingaftrekbare bedrijfskleding

Wat bij de nieuwe regelgeving blijft staan, is dat de verstrekte bedrijfskleding aan de wet voldoet wanneer:

 

  • Elk kledingstuk is voorzien van één of meer zichtbare logo’s met een totale oppervlakte van 70 cm²
    (dit mag dus ook 2 x 35 cm² zijn)
  • De bedrijfskleding achterblijft op het bedrijf, bijvoorbeeld in een daarvoor ingerichte ruimte met lockers

 

Enkele uitzonderingen

Als aan deze eisen wordt voldaan, valt de bedrijfskleding in de categorie ‘nihilwaardering’ en is het onbelast. Bedrijfskleding die noodzakelijk is voor het uitvoeren van de werkzaamheden, zoals veiligheidskleding, valt ook in deze categorie. In de oude en nieuwe bedrijfskledingregeling kan dus ook kleding worden aangeschaft zonder logo, mits die achterblijft op het bedrijf.

Vrije ruimte

Wordt niet aan bovenstaande eisen voldaan, dan valt de kleding in de zogenaamde ‘vrije’ ruimte die 1,4% bedraagt van de totale loonsom van het bedrijf. Wanneer het totaal van de werkkosten de 1,4% overschrijdt, vindt 80% eindheffing plaats over de meerwaarde.

Meer weten?

Heb je toch nog vragen over belastingvoordeel na het lezen van deze pagina? Onze specialisten vertellen je graag meer.